Altın veya gümüş fark etmez eğer uygun şekilde saklama yapmadıysanız kararma yapması söz konusu olabilmektedir. Özellikle gümüş takılarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Size ait kararmış takılar varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Çünkü kararmış takılar nasıl parlatılır ona değineceğiz. Kararmış takıları parlatmak için birçok yöntem vardır. Gelin hep birlikte bu yöntemleri inceleyelim.
GÜMÜŞ PARLATMA YÖNTEMLERİ
YÖNTEM 1: DİŞ MACUNU
Her evde bulunan diş macununun gümüş parlatmaya iyi geldiğini biliyor muydunuz? Normal bir gümüş parlatıcısı kullanır gibi uygulayıp daha sonra ılık suyla durulayın. Hassas diş macunu kullanmadığınızdan emin olun çünkü hassas diş macunları gümüşe zarar verebilmektedir.
YÖNTEM 2: KARBONAT
Bir diğer yöntemimiz ise karbonat. Bir miktar karbonatı macun haline gelmesine yetecek miktarda suyla karıştırın. Daha sonra gümüşün üzerine sürün. Ardından ılık suyla durulayın. Karbonat ve suyla karıştırılan tuz, gümüşün üzerinde parlatıcı etki yaratacaktır. Yapmanız gereken bu karışımın içinde gümüşü bekletmektir. Sonuçtan memnun kalacaksınız.
YÖNTEM 3: LİMON SUYUNA TUZ
Başka bir yöntemimiz limon suyuna tuz eklemektir. İki yemek kaşığı limon suyuna bir yemek kaşığı tuz ekleyecek şekilde karışım hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımları takılarınıza uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey kullanılan bezin çeşidi. Sert temizlik malzemeleri ve kumaşlar gümüşe zarar verebileceğinden mikrofiber bez veya gümüş temizleme bezi kullanmalısınız. Kurulama sırasında da yumuşak bir havlu tercih etmelisiniz.
ALTIN PARLATMA YÖNTEMLERİ
YÖNTEM 1: TUZ, SU VE ALÜMİNYUM FOLYO
Tuz, birçok yüzeyin temizliğinde kullanıldığı gibi altın parlatmada da kullanılmaktadır. İhtiyacımız olan malzemeler; tuz, kap, su ve alüminyum folyodur. Kabın içerisini alüminyum folyo ile kaplayın, daha sonra iki yemek kaşığı tuzu bir bardak suyla karıştırıp kabın içerisine dökün. Altınlarınızı da içerisine atıp 1-2 saat bekletin. Dilerseniz bu suyu, 5 dakika kadar kaynatıp da kullanabilirsiniz. Daha sonra altınları maşa yardımıyla suyun içerisine yerleştirip bekletin. Son olarak yumuşak bir temizlik beziyle silip kurulamayı bırakın.
YÖNTEM 2: TUZ YERİNE DETERJAN
Tuz yönteminde olduğu gibi yine kabınızı alüminyum folyo ile kaplayın. Daha sonra içerisine su koyun ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra içerisine bulaşık deterjanı dökün, karıştırın ve altınlarınızı bu kabın içine yerleştirin. Bir süre beklettiğiniz takılarınızı eski ve yumuşak bir diş fırçası yardımıyla hafifçe fırçalayın. Fırçalama sırasında fazla bastırmak altınlarınızın çizilmesine sebep olur. Altın parlatma işleminizi bitirdikten sonra durulayıp kurulayın.
YÖNTEM 3: SABUN RENDESİ VE AMONYAK
Bir kabın içerisine bir kahve fincanı sabun rendesi ve aynı miktarda amonyak ekleyin. Altınlarınızı bu solüsyonda 45 dakika veya 1 saat aralığında bekletin. Takılarınızı bu solüsyondan çıkardıktan sonra güzelce durulayın.
YÖNTEM 4: KARBONAT
Altınlarınızı parlatmak için karbonat da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken altınlarınızı karbonatla ovup durulamaktır.
YÖNTEM 5: KUYUMCU
Altınlarınızı kendiniz parlatmak istemiyorsanız bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.